top of page

Ohjaustoiminnan artenomi AMK,
Taiteen tekijä ja kehittäjä YAMK

Käsityö- ja kuvataiteen tekijä, ohjaaja ja kasvattaja, tekstiilitaiteilija 

Mirka_edited.png

MIRKA KORTESOJA-KUPARINEN

Taide lähellä ja lähelle ihmistä 

 

Taiteen merkityksen ja roolin pohtiminen osaltani johtaa useampaan polkuun, joita kuljen aika ajoin – joskus erillään, joskus rinnakkain. Tämän myötä myös roolini taiteen tekijänä vaihtelee. Olen käsityö- ja kuvataiteen tuntiopettaja Oulu-opistolla, taidekasvattaja, Kulttuuriosuuskunta ILMEen jäsen, freelancer ja kaikkea muutakin tarpeen vaatiessa. Monipuoliset työtehtäväni niin taiteen tekijänä, tuottajana, mahdollistajana, kokijana kuin opettajanakin ovat osaltaan vaikuttaneet käsitykseeni taiteen merkityksestä ja laajentaneet taiteen kentän perspektiiviä vuosi vuodelta. Monitaiteelliset projektit yhteistyössä eri taiteenalojen tekijöiden kanssa ovat rikastuttaneet ja syventäneet myös omaa taiteellista toimintaani.  

 

Puikkelehdin työssäni sulavasti kuvataiteen ja käsityön tekniikoista toiseen – pehmeistä ja kovista materiaaleista akryyleihin ja piirtimiin, porakoneista ja vannesahasta poronluuhun ja kasvivärjäykseen, valokuvaamisesta green screeneihin ja ompelukoneesta kokeilevaan kirjontaan. Olen työskennellyt lukuisten erilaisten ryhmien kanssa: 8.-luokkalaisten taidetestaajien, värikylpyvauvojen, päivätoimintaryhmien, koululuokkien, senioriryhmien, työhyvinvointiporukoiden, nuorten ja aikuisopiskelijoiden parissa sekä erilaisissa tapahtumissa workshop-ohjaajana. Tällä hetkellä toimin myös valtakunnallisen luonnonvärjäreiden yhdistyksen Värjärikilta ry:n varapuheenjohtajana sekä ILME:n hallituksen varajäsenenä.

 

Taiteellisessa työssäni haluan jakaa niitä samoja intohimon, haltioitumisen ja onnistumisen kokemuksia, joita itse saan kokea taiteen tekemisen myötä. Toimintani keskiössä on rooli mahdollistajana. Toiminnallani luon turvallisen ja taiteen tekemiselle suotuisan ympäristön materiaaleineen, tekniikkoineen ja ohjauksineen. Taiteen tekeminen on prosessissa olemista, matkalle lähtemistä ja hetkeen pysähtymistä. Punaisena lankana kulkee ajatus siitä, että taide kuuluu meille kaikille. Jokaisella on oikeus kokeilla, onnistua ja epäonnistua, ihmetellä ja oivaltaa – löytää itsestään uusia puolia ja kaataa raja-aitoja.  

 

Olipa kyseessä sitten taiteessa oleminen, taiteen katsominen, tekeminen tai kokeminen, koen taiteen toimivan työssäni kielenä, välineenä ja väylänä. Se on kieli, jonka kautta ihmetellään, peilataan ja keskustellaan. Väline, jonka avulla jaetaan, opitaan ja kehitytään. Se on väylä itseilmaisulle, luomiselle, kohtaamisille ja ymmärrykselle – inhimillisyydelle. 

Sähköposti: mirka_kortesoja(at)hotmail.com

puh. 040 968 5890


 

bottom of page