top of page

Kehä-symposium 2020

 

Taiteella yhteys yksinäiseen -symposiumin tallenne löytyy nyt tekstitettynä TÄÄLTÄ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ku​

Taiteella yhteys yksinäiseen -symposium kahdenkeskisestä taiteesta sosiaali- ja terveystyössä


Milloin: Perjantaina 25.9. klo 9-15
Missä: Aamupäivän ValveLive-striimaus kulttuurivalve.fi/valvelive ja iltapäivän työpajat Kulttuuritalo Valveella Oulussa, osoite Hallituskatu 7.

Yksinäisyys puhuttaa ajassamme. Voisiko intiimi, kahdenkeskinen taide antaa välineitä yksinäisen vanhuksen tai nuoren tavoittamiseen ja tukemiseen? Perjantaina 25.9. järjestettävä symposium on kaikille avoin. Se on myös monipuolinen koulutuspäivä erityisesti sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, opiskelijoille ja taiteilijoille, jotka työskentelevät hoitolaitoksissa ja erityisryhmien kanssa.

Symposiumin puheenvuoroissa avataan valtakunnallinen näkymä hoitoympäristöissä tehtävään yhteisötaiteelliseen työhön ja arvoihin. Rosa Meriläinen avaa kuulijoille kulttuurin ja taiteen vaikutusta ihmiseen ja yhteiskuntaan. Innostavat tapausesimerkit Suomesta ja Englannista kertovat, kuinka syvästi merkityksellisiä niin pienet taiteesta ammentavat teot kuin pitkät yhteistyöprojektit voivat olla. Päivässä on tilaa keskustelulle sekä ideoiden ja toiveiden jakamiselle. Symposiumin puheenvuoro-osuudet ovat seurattavissa maksutta kulttuuritalo Valveen Valvelivessä.

Työpajoissa osallistujat saavat konkreettisia työkaluja taiteen soveltamiseen työssään tai kohdatessaan yksinäisiä. Osallistumismaksu iltapäivän työpajaan on 20 €. Liput ovat ostettavissa Valveen lippumyymälästä tai Ticketmasterista.

OHJELMA VALVELIVESSÄ

9:00             

Ote Orvaskesi-teoksesta. Hanna Moisala ja Pirjo Yli-Maunula

Ote on kahden esiintyjän keskeinen, erossa toisistaan, välissä Ihomme uloin kerros. 

9:15               

Miksi kahdenkeskistä taidetta? Kehän taiteellinen johtaja Timo Harju

9:30               

Kulttuurin ja taiteen vaikutus ihmiseen ja yhteiskuntaan. Kirjailija ja

KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen

10:15             

Paneelikeskustelu: Miten taide voi lievittää yksinäisyyttä? Timo Harjun johdolla keskustelemassa taiteilija Anni Puuperä, tutkijatohtori Anna Reetta Rönkä (Oulun yliopisto) ja taidesuunnittelija Taija Sailio (PPSHP)

11:00             

Tauko

11:30             

Tapausesimerkki: Sonic letters and handle with care packages during Covid-19. Entelechy Arts, Lontoo. Yhteisötaiteilija Rebecca Swift

12:15     

Tapausesimerkki: Kylässä Rajakylässä. Taiteilijat Kaisa Ritola ja Anna-Maria Väisänen

13:30-15:00 

Työpajat Valveella


 

1. Tunnustellen - Lepohetki kehon kaikkeuden rajoissa

Hoivatyössä, taiteen tekijöinä tai kokijoina, yksinäisinä, kahdenkeskisessä hetkessä tai yhteisön keskellä olemme aina (myös) oman kehomme kanssa. Tässä työpajassa

suuntaamme huomiomme kehoon lempeästi – tunnustellen ja aistien, leväten ja omasta

olosta käsin liikkuen. Työpajan ohjaa Seija-Leena Salo.

Paikka: Tanssisali 1, Kulttuuritalo Valve

 

2. Kuunteleva tila - moniaistisuus parityöskentelyssä
Työpajassa pohditaan kosketusta ja koskettamista, sekä rajojen merkitystä kahdenkeskeisessä kohtaamisessa. Työskentely tapahtuu parityöskentelynä ja lopuksi ryhmässä keskustellen. Työpajassa osallistujat syventyvät piirtämisen, liikkeen ja äänityökalujen avulla sanattomaan vuorovaikutukseen, koskettamiseen ja siitä jäävän jäljen tarkasteluun. Työpajan ohjaa Emma Fält.
Paikka: Tanssisali 3, Kulttuuritalo Valve

 

3. Rajoittaja
Työpajassa pohditaan rajoja ja olemista niissä. Kuka rajoja asettaa, kuka niitä hallinnoi? Voimmeko itse toimia rajoittajana tai rajojen purkajana, ehkäpä jopa ensimmäistä kertaa elämässämme? Jokainen teokseen osallistuja toimii oman elämänsä rajoittajana ja/tai rajojen purkajana, joka luo oman rajansa tilaan - kuutioon. Teos rakentuu vähitellen osallistujiensa näköiseksi rajojen installaatioksi. Teoksessa voit konkreettisesti astua rajojen sisään, nähdä ja kokea niiden läsnäolon. Työpajassa työskennellään osittain itsenäisesti ja osittain yhdessä keskustellen. Työpajan ohjaa Mirka Kortesoja.
Paikka: Valvesali, Kulttuuritalo Valve

 

Symposium on osa kahdenkeskisen taiteen Kehä-festivaalia, jonka järjestää Kulttuuriosuuskunta ILME 23.-26.9.2020. Festivaalin ohjelma löytyy täältä

Symposium järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

 

OKM_logo.png
oulu.jpg
Oranssi-logo-jpg.jpg
bottom of page