Etsi
  • Anna-Maria Väisänen

KYLÄSSÄ - RAJAKYLÄN HOIVASSA

“Silloin juorutaan ja selvitetään kaikkien kaikki asiat.”
“Kyläily on muuttunut kovasti. Ennen vain tuli vieraita tuvan penkille istumaan ja äiti tarjosi kahvit, jos nyt sattu olemaan kahvihetki.”


Yhtenä osana ‘Kylässä - Rajakylässä’ projektia taiteilijat fasilitoivat sekä yksilökohtaamisia, että yhteisiä taidetuokioita Siirinkodin, Severinkodin ja Sanninkodin asukkaille. Kohtaamiset asukkaiden kanssa oli täynnä iloa, riemua, pohdintaa, hämmästelyä ja odottavaa uteliaisuutta molemmin puolin.


“Tällaisessa konsertissa en olekaan ennen ollut.”


Poikkeuksellinen maailmantilanne on pysäyttänyt lähes kaiken yhteisöllisen päivittäin tapahtuvan viriketoiminnan Hoivassa, vierailuja osastoille on rajoitettu ja monet asukkaat eivät ole nähneet läheisiään kuukausiin. Taiteilijoina olemme tulleet tietoisemmiksi omasta vastuustamme ehkä enemmän kuin aiemmin koko koronakriisin aikana. Hoivan henkilökunta elää työn ulkopuolella hyvin rajoitettua elämää viruksen leviämisen estämiseksi ja saimme ihmettelyä osaksemme ‘Ai ihan Kuopiosta asti olette tulleet tänne?’, projektin ajan koemme vastuuksemme luopua ylimääräisistä sosiaalisista kontakteista ettemme vaaranna asukkaita tai hoitohenkilökuntaa. Käytämme vuorotellen visiirejä ja hengityssuojaimia, pesemme ja densinfioimme käsiämme, tietokoneita ja puhelimia lukemattomia kertoja päivässä. Teemme työtämme pääasiassa kosketus ja fyysinen kontakti lähtökohtana kohtaamiseen ja tässä ajassa se ei ole mahdollista.


“Ai että tämä oli ihanaa!”Kuitenkin saimme mennä kylään, viipyilemään kyläilyn tematiikan äärellä, kohtaamaan, katselemaan toisiamme, löytämään yhteyden jaettujen kokemusten ja katseiden keskeltä. Yhdessäolo tuntuu hyvin merkitykselliseltä kaiken epävarmuuden keskellä."Täällä talossa se kyläily on kosketusta, näkymistä, kuulumista, kuuntelua, maistelua. Kerrotaan mitä lähimmille ihmisille kuuluu. Tuodaan tuliaisia ja maistellaan siitä yhdessä."Kirjeenvaihto Hoivan ja Rajakylän asukkaiden välillä sai jo ensimmäisellä viikolla ilahduttavan ja koskettavan alun. Toivommekin tuleville viikoille runsasta osanottoa kirjeenvaihtoon.


"Jaksamisia!"

"Oikein paljon lämpimiä ajatuksia teille!"

"Voikaa tosi hyvin!"

"Lämpimät terveiset!"


Terveisiä asukastuvalta Hoivan asukkaille!


12 katselukertaa
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle

Kulttuuriosuuskunta ILME

ilme@kulttuuriosuuskuntailme.fi

040 765 8147

Y-tunnus 2435585-0

LASKUTUSOSOITE

Kulttuuriosuuskunta ILME

Senni Kela

Kulttuuritalo Valve

PL 42

90015 Oulun kaupunki