top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnna-Maria Väisänen

KYLÄSSÄ - RAJAKYLÄSSÄ


Kahden taiteilijan, Anna-Maria Väisäsen (tanssitaiteilija) ja Kaisa Ritolan (TeM), yhteisötaideprojekti Kulttuuriosuuskunta Ilmeen kanssa käynnistyi syyskuisen luonnon vaihtaessa hiljalleen väritystään. Projekti nimeltä Kylässä Rajakylässä tapahtuu kolmen viikon aikana Rajakylän ympäristössä erilaisten teemojen ja taidemenetelmien äärellä yhdessä Rajakylän asukkaiden kanssa. Projektin aikana työskentely jakautuu neljään eri tilaan Rajakylän alueella; Kirjastoon, Hoivaan, Asukastuvalle sekä liikkuvan TeeHetkeen. TeeHetki tapahtuu Rajakylän puistoissa, kaduilla ja toreilla. Yhteisötaideprojektin teemoina ovat kyläily, luottamus ja yksinäisyys.


Koko projektin ajan taiteilijat fasilitoivat myös Rajakylän asukkaiden välistä kirjeenvaihtoa. Erilaisten kohtaamisten ja taidetyöpajojen yhteydessä taiteilijat joko kirjoittavat yhdessä osallistujien kanssa kirjeitä tai mahdollistavat osallistujille kirjeiden kirjoittamisen. Kirjeet on mahdollista kirjoittaa anonyyminä ja ne voi osoittaa joko jollekulle tietylle tai suunnata tuntemattomalle Rajakylän asukkaalle.


Alkuperäisessä suunnitelmassaan taiteilijat haaveilivat toteuttavansa Rajakylän asukkaille yhteisen ja avoimen tilan KyläLabin. Se olisi ollut tila, jonne kuka tahansa olisi voinut tulla kohtaamaan muita, jakamaan kokemuksia, osallistumaan tila-installaation synnyttämiseen tai vaikkapa vain lepäämään ja vetäytymään. Mutta sitten koko maailmaa vavisuttanut poikkeustila vyöryi myös Pohjolaan ja projektin muotoa tuli muuttaa, jotta se voitiin toteuttaa. Kirjeet osaltaan luovat yhteisen, jaetun, tilan tuntua projektiin osallistuville. Taiteilijat puolestaan toimivat tämän tilan välittäjinä ja mahdollistajina.


Seuraavien viikkojen ajan kyläillään siis Rajakylässä, tervetuloa seuraamaan matkaamme!


19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page