top of page
Etsi
  • Writer's pictureTeri Tsokkinen

Yksin, mutta ei yksinäinen

Voiko ihminen olla yksinäinen ihmisten ympäröimänä? Entä onko sellainen ihminen automaattisesti yksinäinen, jolla on vain yksi ystävä?


Jotkut tarvitsevat useita ystäviä ja toiset ovat tyytyväisiä vain muutamaan ihmissuhteeseen. Ei voida siis sanoa, mikä määrä ihmisuhteita tekee ihmisen onnelliseksi. Yksinäisyys on subjektiivista. Se on jokaisen ihmisen oma tulkinta tunnetilastaan.

Ihmissuhteiden määrää olennaisempaa on niiden laatu. Vaikka sinulla olisi 10 ystävää, voit olla yksinäinen, jos koet, ettet kuulu joukkoon. Yksikin ystävä riittää toiselle, jos hän kokee ihmissuhteen merkitykselliseksi. Tunne yksinäisyydestä kertoo yhteenkuuluvuuden tarpeesta.Suomessa yksinäisyys on tabu ja siihen liitetään häpeää, sillä Suomessa vallitsee pärjäämisen eetos. Yksinäisyyttä koetaan vastentahtoa, mutta se on tunne, joka kuuluu jokaisen elämään jossain vaiheessa. Yksinäisyyteen voi johtaa elämänmuutokset, kuten muutto uudelle paikkakunnalle, sairaus, työttömyys, ero, läheisen kuolema tai koulukiusaaminen. Pajalaiset lisäsivät, että myös joulu ja juhannus ovat juhlia, jolloin yksinäisyyttä koetaan paljon. Joka viides suomalaisista kokee yksinäisyyttä, joka satuttaa.


Yksinäisyys tuntuu kurkun kivistyksenä, paineena rinnassa tai tiiliskivenä vatsan pohjalla. Yksinäisyys paleltaa.

Pajalaiset listasivat, että musiikin kuuntelu, lukeminen, sarjan katsominen, lemmikit, autolla ajaminen, luonnossa oleminen, liikunta ja puhuminen auttavat yksinäisyyteen. Kun kehittelee itselleen tekemistä, oli se sitten pelaamista tai leipomista, ei tule ajatelleeksi pelkästään omaa yksinäisyyttään.


Pohdimme lisäksi pajalaisten kanssa paljon yksinäisyyden ja yksinolon eroa. Yksinolo nähtiin positiivisena voimavarana ja useat pajalaiset nauttivat yksinolosta. Monet tunsivat, että saavat sosiaalisuudesta yliannostuksen, jolloin tarvitsevat yksinoloa latautuakseen. Yksinolo eroaa yksinäisyydestä siinä, että yksinolo on vapaaehtoista. Pajalaiset kuvailivat yksinoloa siunatuksi rauhaksi ja autuaaksi hiljaisuudeksi. Koronan vuoksi eristäytyminen on ollut jopa helpotus monelle, sillä he eivät ole tunteneet painetta nähdä ketään. Pajalaiset nauttivat yksin pyöräilystä, metsälenkeistä, saunomisesta, tähtien katsomisesta, kalastamisesta tai ihan vaan kotona olemisesta. Yksinoloa kaipaa erityisesti hektisten päivien jälkeen. Yksinolo on kuitenkin taito, jota on pitänyt harjoitella.


Yksinäisyys on sanana painava ja tunteena sitäkin painavampi. Se on silti ihan normaali tunne, joten voimmeko purkaa yhdessä tätä taakkaa ja puhua siitä?


Yksissä tuumin,


Teri Tsokkinen

76 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page